OBRAZ UKRAINY DRUGIEJ POŁOWY XIX WIEKU W TWÓRCZOŚCI WŁADIMIRA KOROLENKI - Bortnowski, Antoni (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
Життя і творчість Володимира Короленка були тісно пов’язані з Україною. Письменник, який народився в Житомирі і помер у Полтаві, відомий передусім як один з найвидатніших представників російської літератури др. пол. ХІХ – поч. ХХ ст., а його зв’язки з рідним краєм часто відсуваються на задній план. Такі твори В. Короленка, як История моего современника, Братья Мендель чи Без языка відображають його тісні зв’язки з Україною та глибоке розуміння її своєрідності.