Metafora płci jako tradycyjny stereotyp kobiety i mężczyzny w postmodernistycznym dyskursie ukraińskim (na materiale tekstów Oksany Zabużko) - Żurenko, Jana (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2024)
Artykuł ilustruje metafory płci w ponowoczesnym dyskursie ukraińskim na przykładzie tekstów prozatorskich Oksany Zabużko. Stereotypy w każdej kulturze to zbiór pewnych stabilnych idei narzuconych przez religie, doświadczenia historyczne i mentalne oparte na tradycjach folklorystycznych itp. oraz ogólnie przyjęte wyobrażenia o statusie społecznym na temat tego, co jest męskie, a co żeńskie. Są one obecne w każdej kulturze językowej. Badania uwarunkowane są ogólnym skupieniem się na doborze formalnych wskaźników znaków płci i sposobów ich werbalizacji, potrzebą bardziej szczegółowego i pogłębionego opisu stereotypów związanych z płcią, ukazujących historię patriarchalnego lub matriarchalnego rozwoju ludzkości oraz mają znaczenie kulturowe jako część całościowego obrazu świata, ukazując poglądy i rozumienie otaczającego świata przez jednostki – artystów. Osobowość językowa oparta na podstawie określonych przykazań społecznych, kulturowych, językowych, tworzy własną sieć skojarzeń, w której określone miejsce zajmuje metafora. Ta z kolei tworzy rdzeń wyobrażeń człowieka i rozumienia otaczającego go świata oraz jego samego w nim.