Obcy wśród swoich (I): nazywanie osób na podstawie procesów migracyjnych w Ukrainie w końcu XX i na początku XXI wieku - Redkwa, Maria (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2024)
Artykuł dotyczy rozpowszechnionej opozycji swój – obcy w nazewnictwie osób w języku ukraińskim na podstawie migracji końca XX – początku XXI wieku. Nazewnictwo osób w zależności od okoliczności pokazuje postawy i relacje między Ukraińcami, z jednej strony bliskich, swoich, a z drugiej – wykluczenie osób ze społeczności lub społeczeństwa z powodu pewnych czynników. Główne jednostki leksykalne używane, tworzone lub aktualizowane w nowych kontekstach pokazują zmiany w społeczeństwie oraz granice wewnątrz ukraińskiego społeczeństwa. Celem atykułu jest przedstawienie i analiza wybranych jednostek leksykalnych, sprawdzenie ich znaczenia w słownikach i porównanie zmiany lub poszerzenia znaczenia słów, ich nowej konotacji w nowych warunkach społecznych i politycznych. Badania pokazują znaczące zmiany w świadomości Ukraińców i ich postrzeganiu innych Ukraińców, którzy uczestniczą w procesach migracyjnych i nabywają cech obcych lub innych.