Ujęcie pamięci w opcji literackiej Wołodymyra Łysa - Antałowska, Inna (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2024)
Autorka artykułu w kontekście analizy utworów literackich podejmuje problem pamięci, która jest konstruktem nie tylko tożsamości indywidualnej, ale także w szerszym znaczeniu – zbiorowej i narodowej. Badanie tej kwestii jest niezwykle ważnym, a nawet koniecznym zabiegiem, zwłaszcza ze względu na ponowne zagrożenie ukraińskości w warunkach trwającej wojny rosyjsko-ukraińskiej. Przedmiotem badań została twórczość współczesnego pisarza ukraińskiego Wołodymyra Łysa, mianowicie powieści Kraj gorzkiej czułości oraz Solo dla Solomii. Teksty te są rozpatrywane jako właściwe świadectwa kobiet w okresie totalitaryzmu. Fabuły obu utworów oparte są na historiach kobiet, które przeżyły wyzwania XX wieku, próbując zachować własną tożsamość. Przypominanie przez nich doświadczeń traumatycznych jest próbą przezwyciężenia bolesnej pamięci, ale zarazem ważnym wątkiem okazuje się przekazanie potomkom prawdziwej historii, tradycyjnych wartości moralnych, zachowanie ciągłości pokoleń.