W poszukiwaniach siebie albo rekonstrukcja pamięci rodu w powieści Lisy Weedy Aleksandra. Ukraińska saga rodzinna - Puchońska, Oksana (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2024)
Podjęta w artykule kwestia reinterpretacji przeszłych doświadczeń jest niezwy-kle istotna w świetle współczesnych badań nad pamięcią. Autorka analizuje wpływ traumy rodu na tożsamość pokolenia millenialsów na podstawie sagi rodzinnej Lisy Weede, holenderskiej pisarki ukraińskiego pochodzenia. Powrót do tożsamości rodzinnej jest wyeksponowany w powieści Weedy zarówno na płaszczyźnie wewnętrznej (poszukiwanie przez bohaterkę treści własnego Ja), jak i ze-wnętrznej, ponieważ po rozpoczęciu wojny rosyjsko-ukraińskiej w 2014 roku uwidacznia się wzrost zainteresowania Ukrainą i ukraińskością. Interpretacja powieści Aleksandra jest przeprowadzona pod kątem trzech opcji: roli pamięci rodu w kształtowaniu się indywidualnej tożsamości, pamięci prze-strzeni oraz traumy historycznej. Pod uwagę wzięto literackie odzwierciedlenie traum kolektywizacji, Wielkiego Głodu, deportacji młodzieży z Ukrainy do hitlerowskich Niemiec na roboty przymusowe oraz współczesnej wojny w Donbasie.