Markery ukraińskiej tożsamości we współczesnej przestrzeni medialnej - Horbacz, Nadija (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Celem artykułu jest próba uwypuklenia i opisania głównych wyznaczników ukraińskiej tożsamości we współczesnym środowisku medialnym. Aktualność badania wiąże się z pilną potrzebą zachowania i ugruntowania świadomości narodowej przez Ukraińców na tle procesów globalizacji i wojny. Do oznak ukraińskiej tożsamości w przestrzeni medialnej należą: preferowanie języka ukraińskiego jako świadomego wyboru obywateli oraz świadectwa kulturowej stabilności i sprzeciwu wobec agresji; archaiczne motywy folklorystyczne, które stały się podstawą nowych utworów; połączenie wątków etnicznych z muzyką współczesną; tworzenie ogólnokrajowych hashtagów; popularyzacja twórczości i postaci Tarasa Szewczenki przez pryzmat wydarzeń współczesnych; kreowanie nowego autostereotypu Ukraińca – nieustraszonego bohatera w obliczu okrutnego wroga; pojawienie się etnicznie markowanych memów oraz współczesnych frazeologizmów.