Wyzwania i odpowiedzi ukraińskiej humanistyki w czasie wojny - Pastuch, Taras (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Artykuł omawia wyzwania, przed którymi stanęli ukraińscy humaniści w czasie obecnej wojny rosyjsko-ukraińskiej, a także odpowiedzi, jakie mogą być na nie udzielone. Do odpowiedzi podyktowanych niezwyczajną sytuacją należą: reprezentowanie i rozumienie wojny na odpowiednim poziomie dyskursywnym; dekonstrukcja współczesnych narracji rosyjskich i kształtowanie oraz rozumienie własnej ukraińskiej narracji o wojnie; zdemaskowanie rosyjskich narracji imperialnych na platformach intelektualnych poza granicami kraju; prawdziwe zrozumienie historii radzieckiej, w tym jej późnego okresu, bez czego ukraińskie społeczeństwo nie jest w stanie przezwyciężyć swojej postsowieckości (kolektywnej urazy, poczucia niższości, rozdwojenia osobowości, kompensacyjnego poszukiwania kozłów ofiarnych); tworzenie koncepcji współczesnej Ukrainy, która będzie się wyłaniać i kształtować na bazie tożsamości, kreatywności, technologii i zaangażowania.