Motyw szaleństwa w opowiadaniu Wołodymyra Wynnyczenki "Ogoniasty" i powieści Kena Keseya "Lot nad kukułczym gniazdem" - Mychyda, Serhij; Kobzej, Natalia (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Artykuł poświęcony jest analizie porównawczej opowiadania Ogoniasty Woło- dymyra Wynnyczenki i powieści Lot nad kukułczym gniazdem Kena Keseya, w których pojawiła się specyficzna, odmienna od wcześniejszych tradycji literacka realizacja odwiecznego tematu szaleństwa. Rzecz nie w niemądrej „głupocie” czy „Bożej odpłacie” za grzechy, ale w wywołaniu efektu konkretnych fatalnych okoliczności, którym człowiek nie jest w stanie się oprzeć. Szaleństwo głównych bohaterów ma podłoże społeczno-polityczne i jest rozpatrywane przez autorów w kontekście „chorej epoki”. Innowacyjność pisarzy jest oczywista, wiąże się ze specyfiką ruchów artystycznych: modernizmu i postmodernizmu. Bohaterowie analizowanych utworów występują przeciwko hipokryzji i dysharmonii społecznej. Ich szaleństwo nie jest ostatecznym stadium choroby, ale ucieczką, drogą do uzdrowienia i wglądu, ważnym przykładem osobistej transformacji,