Pisarskie blogi jako nowoczesna forma komunikacji z czytelnikami - Rudyk, Myrosława (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Artykuł przedstawia, jak za pomocą współczesnej formy komunikacji – blogów pisarze popularyzują swoją twórczość wśród szerokiej publiczności, wykorzystują nowe formaty do rozmów o literaturze i nie tylko. Dzięki pisarskim blogom powstaje nowe środowisko kulturowe, które łączy ludzi nie tylko według ich upodobań literackich, ale także na podstawie światopoglądowych prawd. Blog pisarza pełni kilka funkcji: informacyjną – przekazuje wiadomości o nowościach literackich, wydarzeniach i życiu samego twórcy; reprezentacyjną – gdy pisarz reprezentuje określoną grupę społeczną o wspólnych zainteresowaniach; opiniotwórczą – gdy jako lider opinii przemawia do społeczeństwa jako autorytet moralny; konsolidującą – gdy jednoczy społeczność swoich zwolenników wokół wyższego celu (np. wolontariat, zbiórka pomocy dla wojska); edukacyjną – gdy jako przedstawiciel elity duchowej narodu rozpowszechnia istotne informacje, skłania ludzi do refleksji nad odwiecznymi prawdami, lekcjami historii, dylematami etycznymi itp. W artykule przeanalizowano rolę blogów pisarskich w czasie wojny po 2022 roku. Również przedstawiono trafne wypowiedzi pisarzy na temat twórczości w czasie wojny. Całość ukazuje transformację literatury w epoce internetu oraz poszerzenie jej możliwości. Wskazano także zalety i wady procesu internetyzacji literatury.