Niemotywowane przysłówki miejsca jako baza derywacyjna w języku ukraińskim i polskim - Budziak, Anna (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Artykuł jest poświęcony analizie porównawczej możliwości słowotwórczych ukraińskich i polskich przysłówków miejsca, wywodzących się z zaimków, z którymi utraciły związek motywacyjny. Analiza pokazała, że ukraińskie derywaty są bardziej zróżnicowane niż polskie oraz że w języku ukraińskim występuje więcej form derywowanych od niemotywowanych przysłówków miejsca. W porównaniu z językiem polskim, w języku ukraińskim używanych jest znacznie więcej derywatów o funkcji pragmatycznej, na przykład тутечки, тамечки, тутеньки, a także stosunkowo duża jest liczba form nieokreślonych, takich jak na przykład абиде, будь-де, бoзна-де, казна-де, невідь-де, хтозна-де, куди-будь, куди-небудь, niemających najczęściej bliskich odpowiedników w języku polskim.