„Represjonowane” słownictwo specjalistyczne języka ukraińskiego (na przykładzie terminologii matematycznej) - Hojsak, Wiktoria (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Ukraińska terminologia matematyczna zaczęła się kształtować na przełomie XIX i XX wieku. Jej aktywny rozwój został jednak brutalnie przerwany ma początku lat 30., kiedy to jednym z podstawowych postulatów państwowej polityki językowej stała się bezprecedensowa ingerencja w strukturę i normy języka ukraińskiego. Pojawiły się całe rejestry tzw. represjonowanych terminów. W artykule przedstawiono proces kształtowania się ukraińskiej terminologii matematycznej na wczesnym etapie oraz w jego złotym okresie (1918–1933), dokonano analizy i klasyfikacji zmian na płaszczyźnie ortograficznej, gramatycznej, słowotwórczej i leksykalnej, wprowadzonych w myśl odgórnej polityki internacjonalizacji słownictwa specjalistycznego oraz sztucznego zbliżania ukraińskiego języka naukowego do norm języka rosyjskiego. Uświadomienie tych procesów oraz ich wpływu na współczesny kształt terminologii naukowej ma duże znaczenie w procesie glottodydaktyki oraz tłumaczenia specjalistycznego m.in. dla polskich studentów. Nawet pobieżne spojrzenie na terminologię matematyczną obu języków pokazuje ogromne różnice leksykalne, gdyż polska terminologia, która podobnie jak ukraińska kształtowała się na bazie rodzimych zasobów leksykalnych i słowotwórczych, nie doznała przymusowej internacjonalizacji.