Strona internetowa „Słowotwir” jako źródło neologizmów piłkarskich - Maksymczuk, Witalij (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Potężny rozwój technologii cyfrowych w XXI wieku wpłynął na wszystkie sfery życia człowieka, co doprowadziło do gwałtownego wzrostu językoznawstwa ludowego, ponieważ obecnie każda osoba, dzięki dostępowi do platform sieciowych i nie będąc zawodowym filologiem, może wypowiadać się na temat problemów językowych i przedstawiać własne poglądy na złożone zjawiska językowe. W artykule przeanalizowano cechy semantyczne i strukturalne neologizmów, które zostały skonstruowane przez użytkowników na stronie internetowej „Słowotwir”, oferując ukraińskie odpowiedniki zapożyczonych pojęć z dziedziny piłki nożnej. Wyróżniane są grupy innowacji, które nazywają grę w piłkę nożną, drużyny, turnieje, mecze i ich części, momenty meczu, rzuty wolne, strzelone gole, zawodników według pozycji i funkcji na boisku, korpus sędziowski, kibiców, sprzęt piłkarski i ekwipunek. Stwierdzono, że oprócz neologizmów za najbardziej udane odpowiedniki pojęć z dziedziny piłki nożnej użytkownicy uważają powszechnie używane i przestarzałe słowa, terminologię stworzoną w latach 20. XX wieku, która jednak nie weszła do powszechnego użytku.