Obcy wśród swoich (III): nazewnictwo przesiedleńców z Polski we współczesnym języku ukraińskim - Redkwa, Maria (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Prezentowany artykuł dotyczy problemu nazewnictwa we współczesnym języku ukraińskim grup etnicznych Ukraińców przesiedlonych z Polski w latach 40. i 50. XX wieku. Badanie przedstawia analizę, jak są nazywani przedstawiciele tych grupy oraz ich potomkowie, jakie etnonimy są stosowane oraz jak one odzwierciedlają dychotomię swój – obcy. Pomimo znaczącej rewitalizacji kulturowej w ostatnich dziesięcioleciach, badanie pokazuje brak wyraźnych rozróżnień tych grup w szerszym ukraińskim narratywie. Istnieją również luki językowe w dokumentowaniu etnonimów w słownikach, wynikające z długoletniej sytuacji politycznej. W badaniu wykorzystano metody socjolingwistyczne, w tym wywiady przeprowadzone z osobami, które pochodzą z regionów, gdzie mieszkają wysiedlone rodziny.