Współczesny paradygmat ukraińskiej pieśni religijnej w tradycji ustnej - Syrojid, Ołena (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
W procesie percepcji, zapisu i zbadania ukraińskich pieśni religijnych przekazywanych ustnie ukształtowały się pewne koncepcje i podejścia. Niniejszy artykuł jest próbą usystematyzowania dotychczasowych doświadczeń, wyodrębnienia problemów, które pojawiły się w pracach różnych badaczy i pozostały aktualne, często w niewystarczającym stopniu lub wcale nierozwiązane. Zwrócenie uwagi na te problemy może być wskazówką w realizacji szerszych planów badań nad religijnością ludową oraz zjawiskiem religijnej twórczości poetyckiej i muzycznej, charakteryzującej się bogactwem i różnorodnością tekstów pod względem charakteru, czasu powstania, natury, formy, stylu i cech gatunkowych. Autorka rozważa niektóre dotychczas nierozpoznane zagadnienia ludowego repertuaru religijnego, proponuje sposób jego zbadania w ujęciu diachronicznych oraz określa znaczenie ukraińskich pieśni religijnych jako materiału nie tylko folklorystycznego, ale także w kontekście interdyscyplinarnych badań kulturowych i historycznych.