Poezja Artura Dronia jako odzwierciedlenie zbiorowej narracji doświadczenia wojny - Rudyk, Myrosława (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2026)
Artykuł poświęcony jest analizie tomu poetyckiego młodego poety i ukraińskiego żołnierza Artura Dronia Tu byliśmy (2023). Zbiór ten ukazuje pierwsze doświadczenia wojenne w sposób subtelny i refleksyjny, poprzez narracje oparte na osobistych obserwacjach oraz losach napotkanych osób. Analiza obejmuje również porównanie twórczości wojennej autora z jego debiutanckim tomem Akademik nr 6 (2020) oraz późniejszą prozą wojenną Hemingway nic nie wie (2025). Celem artykułu jest określenie specyfiki języka poetyckiego Dronia oraz umiejscowienie jego twórczości w kontekście współczesnej literatury wojennej poprzez zestawienie jej z dorobkiem innych autorów reprezentujących tę tradycję.