Istotne aspekty teologii migracji - Gocko, Jerzy (Teologia i Moralność, 2017)
Artykuł prezentuje istotne elementy teologii migracji. Przypomina ona układanie mozaiki, która dopiero w całości może stać się normatywnym fundamentem dla chrześcijańskiej etyki migracji. Elementy do mozaiki czerpać należy przede wszystkim z Pisma Świętego, tradycji, dorobku myśli teologicznej, nauczania Magisterium, katolickiej myśli społecznej czy personalizmu chrześcijańskiego. Każde z tych źródeł wnosi nowe aspekty.