Migracja w kontekście duszpasterstwa rodzin wyzwaniem dla współczesnego Kościoła. Perspektywa prawna, psychologiczna i teologiczna - Pilarczyk, Hubert; Wieradzka-Pilarczyk, Anna; Pilarczyk, Martyna (Teologia i Moralność, 2017)
Artykuł jest próbą zilustrowania pojęcia migracji i jej wpływu na rodzinę z trzech perspektyw: prawnej, psychologicznej i społecznej nauki Kościoła katolickiego. Artykuł przedstawia między innymi podstawowe dokumenty prawne regulujące kwestie związane z migracją i przymusową migracją rodzin, aspekty psychologiczne i ich wpływ na funkcjonowanie osoby i rodziny jako wspólnoty jednostek oraz omawia podstawowe dokumenty i oświadczenia wybranych papieży dotyczących migracji. Artykuły kończą się wnioskami, które mogą posłużyć za przykład konkretnych rozwiązań pomagających rodzinie, która doświadczyła migracji.