Małżeństwo a migracja – aspekty teologiczne i prawne - Gajewska, Jolanta (Teologia i Moralność, 2017)
Niniejsza praca poświęcona jest instytucji małżeństwa i migracji w świetle przepisów prawa i teologii. Współczesną cywilizację charakteryzuje relatywizm wartości, wybujały indywidualizm, pośpiech, konsumpcjonizm, brak dojrzałości i poczucia odpowiedzialności, co osłabia kondycję duchową i moralną wielu par. Ponadto w ostatnich latach gwałtownie wzrosła liczba migrantów i uchodźców, co również wywiera niekorzystny wpływ na małżeństwo i rodzinę. Konieczne jest poszukiwanie sposobów wspierania i ochrony małżeństwa, które jest podstawową komórką społeczeństwa. Istniejące rozwiązania prawne koncentrują się wokół kwestii takich, jak prawa człowieka czy formalne warunki zawierania małżeństw i rozwodów. Prawo pracy i zabezpieczenia socjalne często są niewystarczające. Obecna sytuacja małżonków-migrantów jest zatem szczególnym wyzwaniem dla Kościoła i teologii. Duszpasterstwo migrantów ma już własną strukturę organizacyjną, corocznie obchodzony jest Światowy Dzień Migranta i Uchodźcy. Liczne konferencje, kongresy i wydarzenia integrujące poświęcają coraz więcej uwagi sytuacji małżeństw i rodzin. Większego zaangażowania wymaga tworzenie wspólnot lokalnych w celu przezwyciężenia samotności i izolacji, pogłębione przygotowanie do małżeństwa, ukazywanie codzienności życia świętych par małżeńskich. Należy troszczyć się o wychowanie i formację duchową młodych ludzi i kształtować w nich poczucie odpowiedzialności za małżonka i zakładaną rodzinę.