Praktyka eutanazji w belgii jako owoc przemian społeczno-obyczajowych - Derdziuk, Marcin (Teologia i Moralność, 2018)
Artykuł podejmuje analizę etycznych aspektów eutanazji w Belgii. Ustawa z 28 maja 2002 roku dopuszczająca eutanazje w Belgii uległa 28 lutego 2014 nowelizacji, umożliwiając dokonywanie eutanazji na osobach nieletnich bez ograniczeń wiekowych. Otwarcie się na zabijanie niewinnych może stać się początkiem samozagłady społeczeństwa. Bardzo niebezpieczną kwestią jest to, iż osoby nieletnie, które są pozbawione wielu praw z powodu niedojrzałości, mogą decydować o zniszczeniu największego daru, jakim jest życie. Szybko rosnąca ilość składanych wniosków o dokonanie eutanazji w przyszłości, w przypadku utraty świadomości połączonej z określoną kondycją zdrowotną, niesie w sobie pytanie o przyszłość i bezpieczeństwo. Dokonujący eutanazji lekarz jest zobowiązany do przestrzegania procedur, ale często procedury są łamane, a życie człowieka jest zagrożone.