Odpowiedzialność rodziny za dar życia ludzkiego - Pryba, Andrzej (Teologia i Moralność, 2018)
Życie ludzkie jest zagrożone. We współczesnym świecie dochodzi do konfrontacji pomiędzy „kulturą życia” i „kulturą śmierci”. Jak w tym kontekście powinien zachować się człowiek? Winien on opowiedzieć się po stronie życia. Taka postawa wynika z prawdy, że twórcą życia ludzkiego i jego natury jest sam Bóg. Człowiek jako mężczyzna i kobieta otrzymał szczególne powołanie do życia w małżeństwie i rodzinie. To w nim ma dokonywać się tworzenie wspólnoty życia i miłości. Małżeństwo bowiem jest fundamentem dla rodziny. Rodzicielstwo z kolei winno być owocem wzajemnego osobowego obdarowania małżonków oraz ich współdziałania z Bogiem Stwórcą. Decyzja rodzicielska natomiast winna być wewnętrznym elementem małżeńskiego dialogu. Realizacja Bożego zamysłu wobec małżeństwa i rodziny prowadzi do szacunku dla ludzkiego życia oraz odpowiedzialności za nie.