Człowiek – technika – środowisko – uwagi na marginesie encykliki papieskiej Laudato si’ - Tomaszyk, Mikołaj (Teologia i Moralność, 2016)
Celem opracowania jest wskazanie i omówienie relacji materii i ducha w perspektywie odpowiedzialnego dialogu człowieka – techniki i środowiska w świetle ostatniej encykliki papieża Franciszka. Na marginesie wywodu toczy się dyskusja o zależnościach antropocentryzmu, ekocentryzmu i biocentryzmu. Franciszek, podejmując temat kondycji osoby ludzkiej, swoje ustalenia opiera na diagnozie współczesności, nawiązując zarówno do troski wyrażanej przez poprzednich papieży, Magisterium Kościoła, ale również sięga do prac badaczy spoza kręgów kościelnych. Wszystkich łączy troska o człowieka i przyszłe pokolenia. Różnice powstają w ocenie determinantów tego obrazu, działań niezbędnych do podjęcia celem poprawy sytuacji oraz roli i miejsca człowieka w tym planie.