Bezpieczeństwo człowieka w ujęciu ekologii integralnej - Jeliński, Edward (Teologia i Moralność, 2016)
Syntetyczne streszczenie tekstu Bezpieczeństwo człowieka w ujęciu ekologii integralnej: tekst składa się z dwóch części: (1) prób nakreślenia uwarunkowań bezpieczeństwa człowieka we współczesności; (2) pokazania, że ekologia integralna pozostaje swoistym typem odpowiedzi i remedium na bolączki sytuacyjne współczesnego człowieka.