Poczucie bezpieczeństwa Polaków w latach 2010-2015 w zmieniającym się środowisku bezpieczeństwa - Jancz, Joanna (Teologia i Moralność, 2016)
Biorąc pod uwagę zmieniające się środowisko bezpieczeństwa oraz wciąż pojawiające się nowe zagrożenia, autorka na podstawie badań przeprowadzanych przez CBOS postanowiła zbadać, jak zmieniał się stan poczucia bezpieczeństwa Polaków w latach 2010-2015. Wybrany został wskazany przedział czasowy, gdyż właśnie w tych latach miejsce miały liczne wydarzenia, które mogły w istotny sposób wpłynąć na poczucie bezpieczeństwa. Do wydarzeń tych można zaliczyć m.in. początek Arabskiej Wiosny, zamach w Norwegii, kryzys krymski czy akty terroru we Francji. Autorka zestawiła w jednym artykule siedem badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich pięciu lat. Dokonała tym samym syntezy, która może być przydatna w zakresie wskazania ewentualnych rekomendacji do przeprowadzenia podobnych badań w przyszłości.