Praca środkiem do ograniczenia wykluczenia społecznego, marginalizacji i ubóstwa - Heigelmann, Małgorzata (Teologia i Moralność, 2016)
Wśród najbardziej palących problemów współczesności wymienić należy ubóstwo, będące efektem wykluczenia społecznego i marginalizacji. Różne mogą być przyczyny tego zjawiska (systemowe, strukturalne, kulturowe i indywidualne). Jednym z trudnych do przyjęcia skutków zjawiska globalizacji jest wzrost bezrobocia i wzrastające dysproporcje poziomu życia. Wpływa to również na ograniczenie możliwości wyrównania szans życiowych. Ojciec Święty Franciszek zdecydowanie przeciwstawia się ekonomii wykluczenia i nierówności społecznej, ponieważ godzi ona w podstawowe prawo do życia. „Ekonomia wykluczenia i nierówności społecznej” prowadzi do najbardziej nieludzkiego potraktowania drugiego człowieka i skazania go na całkowite odrzucenie. Troska o jego integralny rozwój, który może owocować wychodzeniem z tego zaklętego koła, powinna być pierwszorzędnym zadaniem każdego człowieka. Doktor Wanda Błeńska jest przykładem osoby, która inspiruje do poszukiwania sposobów pomocy najuboższym.