Przyjaźń narzeczonych gwarancją trwałości małżeństwa - Wasilewski, Edward (Teologia i Moralność, 2016)
Współcześnie obserwujemy kryzys instytucji małżeństwa i rodziny, a jego najgroźniejszym symptomem jest ciągle wzrastająca liczba rozwodów, dotycząca nie tylko związków cywilnych, ale również małżeństw sakramentalnych. Podejmując środki zmierzające do uzdrowienia tego bolesnego zjawiska, Kościół coraz większą wagę przywiązuje do właściwego przygotowania narzeczonych do zawarcia sakramentalnego małżeństwa. W dotychczasowej praktyce niedostatecznie, być może, zwracano uwagę na potrzebę promowania ideału przyjaźni między narzeczonymi jako rękojmi trwałości zawieranych związków małżeńskich. Należy większą uwagę zwrócić na ukazanie właściwej koncepcji chrześcijańskiej przyjaźni. Pomocą w osiągnięciu tego celu może być wykorzystanie założeń metody wykresograficznej w kontekście katechezy przedmałżeńskiej.