Wstępna recepcja adhortacji Amoris laetitia przez Konferencję Amerykańskich Biskupów Katolickich - Kłos-Skrzypczak, Aleksandra (Teologia i Moralność, 2018)
W Stanach Zjednoczonych już od II połowy XX wieku problematyka małżeństwa i rodziny zakreśla coraz szersze aspekty począwszy od uznania prawa do aborcji, eutanazji, a na legalizacji związków jednopłciowych kończąc. Szeroka skala działań podejmowanych przez Episkopat Amerykański, głównie przez Komisję ds. Świeckich, Małżeństw, Rodzin i Młodzieży, zainspirowana została ogłoszoną przez papieża Franciszka 8 kwietnia 2016 roku Adhortacją Apostolską Amoris laetitia. Twarde dane statystyczne, jak również obserwacja życia społecznego w USA, skłoniła biskupów amerykańskich do rozpoczęcia swego rodzaju „akcji promocyjnej” w oparciu o plan strategiczny opracowany na lata 2017-2020. Opracowany na podstawie odpowiedzi respondentów (wiernych) plan realizowany jest nie tylko za pośrednictwem osób duchownych czy konsekrowanych, ale również świeckich z wykorzystaniem wszystkich dostępnych w świecie współczesnym form komunikacji: listy biskupów czytane podczas mszy, media społecznościowe obsługiwane przez Konferencję Episkopatu USA oraz spotkania grupowe i indywidualne organizowane przez poszczególne amerykańskie diecezje.