Chrzest jako pierwotna konsekracja. U źródeł powszechnego powołania chrześcijan do świętości. - Wasiutyńska, Katarzyna (Teologia i Moralność, 2015)
Artykuł poświęcony jest duchowości chrześcijańskiej w perspektywie sakramentu chrztu rozumianego jako zanurzenie człowieka w życiu Boga Trójjedynego, dzięki włączeniu go w śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Formuła trynitarna prowadzi do wspólnotowego wymiaru życia ochrzczonych: w znaczeniu wertykalnym – trynitarnym oraz horyzontalnym – eklezjalnym. Ilustrację do tak ugruntowanej, soborowej koncepcji powszechnego powołania do świętości stanowi oryginalna myśl I. Giordaniego zawarta w opublikowanych niedawno fragmentach książki „Come in cielo così in terra”.