Parafialne poradnictwo rodzinne elementem nowej ewangelizacji. - Zając, Karina (Teologia i Moralność, 2019)
Temat i treść artykułu koncentrują się na organizacji i zadaniach parafialnego poradnictwa rodzinnego oferowanego małżeństwom i rodzinom przez Kościół katolicki, co jest jednym z elementów pomocy doradczej wobec postępującego rozpadu małżeństw i rodzin, częstego negowania wartości samego małżeństwa, zwłaszcza „istotnych jego przymiotów: jedności, i nierozerwalności” (KPK/83, kan. 1056). Dobro rodziny ma kluczowe znaczenie dla przyszłości świata i Kościoła (AL, nr 31), dlatego Kościół katolicki dostrzega konieczność organizacji, dostosowania i realizacji zadań doradczych poradnictwa rodzinnego, szczególnie przy parafiach, gdyż znajdują się najbliżej wiernych w ich codziennym życiu. Z uwagi na złożoność problemów, z którymi borykają się współczesne małżeństwa i rodziny, Kościół w swoich dokumentach zwraca uwagę na potrzebę rozwoju tej formy poradnictwa z położeniem nacisku na pomoc doradczą z elementem „nowej ewangelizacji”, dynamiczną, otwartą, uwzględniającą obecną rzeczywistość dystansowania się współczesnego człowieka od wiary. W treści artykułu przedstawiono istotne dokumenty Kościoła regulujące działalność parafialnych poradni rodzinnych, ich cele i zadania w optyce „nowej ewangelizacji”. Szczególnie zwrócono uwagę na konieczność prowadzenia takiego poradnictwa dla małżeństw i rodzin, w pierwszych latach ich małżeństwa. W konkluzjach końcowych dokonano podsumowania rozważań i zaproponowano możliwe rozwiązania usprawniające udzielanie wsparcia oraz uczenie przeżywania małżeństwa i rodzicielstwa jako powołania chrześcijańskiego.