Intervento psico-educativo alla luce della teoria bio-ecologica di Urie Bronfenbrenner - Formella, Zbigniew (Teologia i Moralność, 2019)
Niniejszy artykuł prezentuje interpretację bioekologicznego modelu amerykańskiego psychologa Urie Bronfenbrennera, zastosowanego do procesu wzrostu, zwłaszcza podczas okresu szkolnego. Należy zauważyć, że każda interwencja psychoedukacyjna ma na celu zmianę zarówno u osoby, jak i w otaczającym środowisku, z którym osoba jest w ciągłej wymianie. Istotną rolę w procesie zmian odgrywa znacząca postać dorosłego, którą często jest rodzic, nauczyciel, wychowawca. Biorąc pod uwagę, że proces ten zachodzi we współczesnym społeczeństwie, poddanym różnego rodzaju ciągłym zmianom, wydaje się istotne, by przypomnieć pewne podstawowe dynamiki prowadzące do zdrowego indywidualnego i społecznego wzrostu.