Chrzest jako źródło apostolstwa świeckich - Sikora, Adam (Teologia i Moralność, 2015)
Zagadnienie apostolstwa świeckich pojmowane jako włączenie się w głoszenie Ewangelii przez cały Kościół odniesione musi być do sakramentu chrztu jako jego źródła. Źródłowy charakter chrztu widoczny jest w kilku aspektach. Podstawowymi są następujące dwa. Pierwszym jest włączenie przez chrzest do wspólnoty Kościoła, który z natury jest apostolski i misyjny. Zadanie apostolskie Kościół wypełnia zarówno przez osoby konsekrowane i mające udział w kapłaństwie sakramentalnym, ale także przez wszystkich świeckich ochrzczonych. Chrzest włączający w Kościół jest więc tym aktem zbawczym, który uzdalnia do realizowania zadań apostolskich. Drugim aspektem jest udział w potrójnej godności Chrystusa - kapłańskiej, prorockiej i królewskiej. We wszystkich tych trzech pojęciach kryje się tajemnica jedności z Chrystusem, który sam będąc pierwszym głoszącym Ewangelię uzdalnia i powołuje wszystkich ochrzczonych do tego zadania. W oby tych aspektach istotną i źródłową rolę spełnia sakrament chrztu.