Pastoralny wymiar przygotowania rodziców do chrztu dziecka - Bohdanowicz, Andrzej (Teologia i Moralność, 2015)
Wśród siedmiu sakramentów chrzest św. zajmuje szczególne miejsce gdyż jest udzielany na wyraźne polecenie samego Chrystusa. Nazywa się go także sakramentem wprowadzającym do wspólnoty Kościoła, gdyż od jego przyjęcia uzależnione jest otrzymanie innych sakramentów. Potrzeba przybliżenia dzisiaj wiernym tajemnicy chrztu św. wynika z pewnych braków w poznaniu i pojmowaniu tego sakramentu wśród samych ochrzczonych. Dlatego należy ponownie zastanowić się nad rolą i formą przygotowania do chrztu. W odniesieniu do przygotowania rodziców do chrztu dziecka w artykule przedstawiono propozycję trzyetapowego procesu obejmującego etap dalszy, bliższy i bezpośredni. Autor apeluje o odwołanie się do formacji neokatechumenalnej w duszpasterstwie tradycyjnym związanym z udzielaniem tego sakramentu, ponowne odkrycie wartości Eucharystii i Chrztu Św. szczególnie w okresie Wielkiego Postu, a na końcu omawia bezpośrednie przygotowanie obrzędu chrztu św. i jego liturgiczne celebrowanie.