Katecheza chrzcielna jako szansa rozwoju religijnego rodziców - Tafelska, Magdalena (Teologia i Moralność, 2015)
W obliczu przemian zachodzących we współczesnym świecie zauważa się potrzebę nieustannego pobudzania do żywego świadectwa wiary. Dlatego też celem artykułu jest podkreślenie jak ważną rolę w pobudzaniu do żywego świadectwo wiary i w uświadamianiu rodzicom ich zadań i obowiązków względem ich dzieci pełni katecheza chrzcielna. Katecheza ta stanowi szansę ich rozwoju religijnego tak, aby od wiary indywidualnej mogli przejść oni do wiary wyznawanej i kształtowanej we wspólnocie Kościoła i rodziny. Dzisiejsze zabieganie i wielość propozycji na , szczęśliwe życie” płynących ze świata zdają się nie ułatwiać tego zadania. Jednakże sama już szansa spotkania i porozmawiania o sprawach wiary daje nadzieję nowego przebudzenia. Gdy katecheza ta zostanie dobrze przygotowana niewątpliwie będzie mogła osiągnąć swój cel.