Sakrament chrztu w katechezie szkolnej - Rydian, Dominik (Teologia i Moralność, 2015)
Zasadniczym celem artykułu: Sakrament chrztu w katechezie szkolnej było przebadanie, na ile tematyka dotycząca sakramentu chrztu jest obecna w katechezie, w szkole podstawowej i gimnazjum. Stąd pod tym kątem przeanalizowano najpierw dokument regulujący kształt katechezy szkolnej, a mianowicie Podstawę programową katechezy Kościoła katolickiego w Polsce, wydaną przez Konferencję Episkopatu Polski (pierwsza część publikacji). Oprócz Podstawy na kształt katechezy szkolnej swój zasadniczy wpływ mają także programy nauczania religii, które stanowią jej rozwinięcie i muszą z nią być zgodne. Dlatego w drugiej część artykułu przebadano wzorcowy tego typu dokument, czyli Program nauczania religii rzymskokatolickiej w przedszkolach i szkołach, wydany przez Komisję Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski, stanowiący zbiór programów nauczania dla poszczególnych etapów edukacyjnych. Analiza tych pozycji pokazała, że na każdym z prezentowanych poziomów, choć w innym kontekście, to jednak tematyka chrzcielna ma swoje konkretne miejsce i znaczenie. W klasach I – III szkoły podstawowej, gdzie zasadniczym zadaniem katechezy jest wprowadzenie ucznia w sakrament pokuty i Eucharystii, ma on również okazję zgłębić podstawowe wiadomości dotyczące chrztu. Z kolei w kolejnych klasach tej szkoły poznaje nie tylko głębiej ten sakrament, ale przekonuje się o znaczeniu wiary w życiu człowieka oraz umacnia poczucie przynależności i odpowiedzialności za Kościół. Natomiast w gimnazjum odkrywa, że wiara jest rzeczywistością, która ma wpływać na całe życie człowieka. W trzeciej części publikacji przeanalizowano, na ile i w jaki sposób wskazane kwestie chrzcielne przez w/w dokumenty, prezentowane są w wybranych podręcznikach do religii i poradnikach metodycznych, adresowanych do katechetów. Pozwoliło to upewnić się, że ich autorzy wszystkie te kwestie w pełni uwypuklają.