Chrześcijańskie zasady wychowawcze w rodzinie Martin – rodziców św. Teresy z Lisieux - Ozorowski, Mieczysław (Teologia i Moralność, 2020)
Rodzina jest pierwszą szkołą człowieczeństwa. Dotyczy to również rodziny, założonej przez świętych małżonków Ludwika i Zelię Martin, którzy doczekali się świętych dzieci, min. świętej Teresy od Dzieciątka Jezus. Niniejsze opracowanie przybliża problematykę środowiska rodzinnego, które wychowało oraz dało światu osoby uważane za przykład świętości dla wierzących. Szukaliśmy tu odpowiedzi na pytania jakie czynniki rodzinne wpłynęły na ukształtowanie się dojrzałych postaw osobowych i ich zaangażowania społecznego; jakie uniwersalne i chrześcijańskie zasady wychowawcze przyczyniły się do osiągnięcia sukcesu. Misterium życia rodzinnego odkrywamy na podstawie źródłowych przekazów pisanych, listów, pamiętników i dzienniczków. Z tych przekazów wyłania się pewien ideał życia rodzinnego, oparty na chrześcijańskich zasadach wychowawczych: wiary, pracowitości, uczciwości, autentyczności zachowania i życia, umiejętności świętowania i okazywania współczucia. Państwo Martin byli ludźmi pobożnymi i zaangażowanymi prokościelnie i prospołecznie. Ich historia życia stała się dla innych wzorem do naśladowania. Dawali oni przykład żywej wiary. Zachowywali oni wiele praktyk ascetycznych, które starali się zaszczepić swoim dzieciom. Cenili pracowitość i sumienność ale mieli dystans do dóbr materialnych, którymi potrafili się szczodrze dzielić z innymi, ukazując postawę miłości charytatywnej. Wzorzec przekazany przez małżonków Martin i ich rodzinę pozostaje w dużej części aktualny aż do dzisiaj.