Rola katechety w formacji moralnej ucznia - Królczyk, Małgorzata (Teologia i Moralność, 2014)
Katecheta współczesny napotyka wiele zagrożeń w swej posłudze. Jego rola w formacji moralnej ucznia jest często mało skuteczna, gdyż nie znajduje wsparcia ze strony rodziny. Dlatego też obok katechetów potrzebni są odpowiedzialni wychowawcy, którzy pomogą kształtować w wychowankach wartości ludzkie i chrześcijańskie. Szkoła wraz z katechetami i wychowawcami, powinna stworzyć klimat sprzyjający chrześcijańskiemu wychowaniu do odpowiedzialności i umiłowania prawdy. Dobrym środkiem w formacji moralnej ucznia stają się także rekolekcje czy dni skupienia połączone z wyjazdem. Są one nie tylko elementem formacji, ale i pomocą w osobistym doświadczeniu spotkania z Panem, Praca Katechety może stać się w ten sposób elementem wychowania do odpowiedzialności i wpływać na poprawną formację sumienia. Byłoby idealnie gdyby wysiłek katechety jedynie wspomagał wychowanie jakie dzieci i młodzież otrzymują w rodzinach, ale na to katecheta ma niestety – niewielki wpływ. Dlatego też dobrze by było aby formację moralną zacząć od rodziców.