Rodzina chrześcijańska w nauczaniu papieża Franciszka - Sobczyk, Adam Józef (Teologia i Moralność, 2014)
Papież Franciszek w wielu miejscach swojego pontyfikatu wypowiada się na temat małżeństwa i rodziny. Zagadnienie to jest mu szczególnie bliskie. Celem artykułu było przeanalizowanie jego nauczania pod kątem odnalezienia w nim najistotniejszych, zdaniem papieża Franciszka, zagadnień dotyczących rodziny chrześcijańskiej. Na podstawie przeprowadzonych badań zauważono, że Papież ujmuje małżeństwo jako autentyczne powołanie osoby ludzkiej. Zauważa, że człowiek zakłada rodzinę, która jest środowiskiem wiary, miejscem przekazywania miłości, ikoną miłości Boga do ludzi. Do cech charakterystycznych rodziny chrześcijańskiej zalicza życie modlitwą, wiarą i w radości bycia razem. Dostrzega wiele niebezpieczeństw grożących współczesnej rodzinie. Nazywa je i jako antidotum podaje skuteczne środki rozwoju życia małżeńskiego i rodzinnego. Przygotowuje również synod biskupów w 2015 roku, który zostanie poświęcony rodzinie.