Polityka rodzinna na poziomie lokalnym. Sztuka partycypacji. - Głogosz, Dorota (Teologia i Moralność, 2014)
Samorządy lokalne podejmują coraz więcej działań ukierunkowanych na wspieranie rodzin. Skuteczna polityka rodzinna wymaga upodmiotowienia jej interesariuszy. Szansą jest szeroka aktywność różnych środowisk w procesie tworzenia tej polityki: diagnozowania problemów, proponowania rozwiązań, monitorowania procesu ich wprowadzania, oceny rezultatów i rekomendowania zmian. Dobre praktyki wskazują, że partycypacyjna polityka rodzinna jest skuteczniejsza i tańsza niż polityka kreowana wyłącznie przez samorządy.