Duchowość misyjna formą głoszenia Ewangelii dzisiaj na podstawie Evangelii gaudium papieża Franciszka. - Sobczyk, Adam Józef (Teologia i Moralność, 2014)
Papież Franciszek w swej pierwszej posynodalnej adhortacji zwraca uwagę na potrzebę ewangelizacji we współczesnym świecie. Zadanie to powierza całemu ludowi chrześcijańskiemu. Ewangelizacja jest zadaniem Kościoła i przekracza jego hierarchiczną strukturę. Adresatami ewangelizacji dzisiaj, zdaniem papieża, są wszyscy ludzie, których cechuje nadmierny indywidualizm, kryzys tożsamości oraz spadek gorliwości w poszukiwaniu prawdy. Podstawą autentycznej ewangelizacji powinno być z kolei to, że to Jezus jest Panem i Jego należy głosić współczesnemu człowiekowi.