Działania amerykańskich biskupów katolickich na rzecz ofiar wykorzystywania seksualnego przez duchownych Wytyczne Komisji do spraw Ochrony Dzieci i Młodzieży - Kłos - Skrzypczak, Aleksandra (Teologia i Moralność, 2020)
Amerykański Kościół katolicki od ponad dwóch dekad boryka się z kryzysem w związku z ujawnieniem czynów pedofilskich popełnianych przez osoby duchowne. Artykuł przedstawia działania amerykańskich biskupów na rzecz ofiar wykorzystywania seksualnego przez duchownych zarówno w zakresie prewencyjnym, jak i profilaktycznym. W pierwszej jego części zaprezentowano sposób funkcjonowania Komisji ds. ochrony dzieci i młodzieży, która działa przy Episkopacie, następnie omawia najważniejsze, opublikowane w ostatnim czasie dokumenty dotyczące problemu pedofilii w Kościele.