Wpływ parafilii na małżeństwo i rodzinę – aspekt moralny - Gwoździewicz, Tomasz (Teologia i Moralność, 2020)
Artykuł ukazuje zagadnienie parafilii, czyli dewiacji seksualnych, i ich wpływ na małżeństwo i rodzinę. Parafilie pojawiają się coraz częściej w przestrzeni społecznej i naruszają wiele norm, szczególnie moralnych. Są to działania bardzo niebezpieczne dla małżeństwa i rodziny. W życiu małżeńskim powodują spustoszenie na płaszczyźnie seksualnej i często doprowadzają do jego rozpadu. W relacjach rodzinnych narażają na zgorszenie, a także rodzą niebezpieczeństwo wykorzystania seksualnego dzieci.