Psychiczno-moralne i społeczne skutki pornografii - Stelmach, Bogdan (Teologia i Moralność, 2020)
Społeczne skutki pornografii są rzadko przedmiotem badania. Praca o psychicznych i społecznych skutkach pornografii stanowi syntezę konsekwencji emocjonalnych z ich przełożeniem na skutki społeczne. Połączenie tych płaszczyzn pokazuje rzeczywiste zagrożenie, jakie niesie za sobą masowa konsumpcja pornografii w dzisiejszych czasach. W pracy dokonano przeglądu prac naukowych z ostatnich lat, jakie ukazały się w literaturze. Wykazano też, jak niewiele tych informacji funkcjonuje w świadomości powszechnej. Stanowi to swoiste ostrzeżenie dla współczesnego człowieka.