Wokół wspólnotowości: od inspiracji nowoczesności do pedagogicznych odniesień - Segiet, Waldemar (Teologia i Moralność, 2021)
Spoglądając na problem wspólnotowości podejmuję się próby rozważenia zagadnień go konstruujących, z którymi pojawiają się wątki odnoszące się do nowoczesności i wskazania dotyczące samej edukacji, głównie jej roli w realizacji społecznej spójności i działań na rzecz rozwoju demokracji. Kwestia wspólnotowości nie pozostaje poza zasięgiem idei i wpływów społecznych, kulturowych, wymaga ciągłego rozpoznawania i rozumnego współkreowania. O jej istotności rozstrzyga niewątpliwie podejście do edukacji jako dobra wspólnego. Swoisty rys namysłu nad potrzebą osiągania wspólnotowości, jej potwierdzaniem w edukacji (za sprawą edukacji) stanowi też zachętę do wejścia w problematykę (dez)integracji społecznej, nie przypadkowo wypełnianą wątkami dotyczącymi funkcjonowania określonej wspólnoty-społeczności wiedzy.