Uniwersytety wobec przemian pracy i globalnej kultury edukacyjnej. Od University Lifelong Learning (ULLL) do Lifelong Learning Universities (LLLU) - Solarczyk - Ambroziak, Ewa (Teologia i Moralność, 2021)
Artykuł ukazuje zmiany zachodzące na uniwersytetach, ujmowane na tle przeobrażeń współczesnego świata, takich jak: zmiany w obszarze pracy, kształtowanie się gospodarki cyfrowej i dynamicznie następujące zmiany technologiczne, które uzasadniają konieczność uczenia się przez całe życie. Nowe technologie zrewolucjonizowały sposób, w jaki ludzie pracują i uczą się, dostosowując swoje kompetencje do nowych wyzwań, co oznacza zmianę rzeczywistości edukacyjnej. Nurt tych przeobrażeń określany bywa rewolucją edukacyjną, wpisaną w fenomen globalnej kultury edukacyjnej. W kontekście sygnalizowanych przemian ukazana jest znacząca rola uniwersytetów, transferujących dogmat kreatywności ze swej misji badawczej do edukacyjnej i omówione są jawiące się w tym obszarze trendy, ze szczególnym uwzględnieniem roli uniwersytetów jako ośrodków edukacji ustawicznej. Zmiany te ujęte zostały jako proces – od University Lifelong Learning (ULLL) do Lifelong Learning Universities (LLLU).