Dziecko w sytuacji rozwodu rodziców. Implikacje pedagogiczne - Lewicka, Monika (Teologia i Moralność, 2021)
W artykule podjęta została problematyka rozwodu i jego konsekwencji dla funkcjonowania dziecka. Wskazane zostały najczęściej podawane przyczyny rozwodu oraz wybrane teorie, które mogą być wykorzystywane w podejmowanej w artykule problematyce. Podjęte zostało również zagadnienie rozwodu jako sytuacji trudnej, „zdarzenia krytycznego”, „trajektorii cierpienia”. Ukazano dziecko w sytuacji kryzysu rozwodowego, charakteryzując stadia rozwodu przez jakie przechodzi dziecko jego doświadczające. Zaprezentowane zostały również emocje towarzyszące dziecku w obliczu rozwodu rodziców. Kolejnym zagadnieniem poruszonym w artykule były sposoby radzenia sobie dziecka z rozwodem rodziców. Wskazane zostały czynniki sprzyjające pozytywnej adaptacji dziecka do sytuacji w jakiej się znajduje podczas rozwodu rodziców. W artykule zaprezentowano również implikacje pedagogiczne dotyczące tego, jak wspierać dziecko w sytuacji rozstania rodziców.