„Wychodząc z duchowości inkulturowanej” (QA 79). Refleksja nad duchowością w świetle Querida Amazonia - Wasiutyńska, Katarzyna (Teologia i Moralność, 2021)
Artykuł podejmuje zagadnienie relacji między kulturą a wiarą, która wyraża się, między innymi, w specyficznej formie doświadczenia duchowego. Punktem wyjścia dla tej refleksji jest lektura posynodalnej adhortacji Querida Amazonia w kluczu trzech pojęć: inkulturacja, duchowość, świętość. Znajdujemy je przede wszystkim w czwartym rozdziale dokumentu, opisującym – po społecznym, kulturowym i ekologicznym –marzenie kościelne. Przekraczając granice terytorium Amazonii, papieskie wezwanie do rozeznawania nowych dróg świętości, odpowiadających specyfice obecnego czasu oraz różnorodnych kontekstów kultury lokalnej, dotyka całego Kościoła.