„Oryginalna apologetyka” według papieża Franciszka - Skierkowski, Marek (Teologia i Moralność, 2021)
Artykuł został zainspirowany nauczaniem papież Franciszka, który w adhortacji apostolskiej Evangelii gaudium (2013) napisał następująco: „Głoszenie orędzia ewangelicznego różnym kulturom pociąga za sobą także głoszenie kierowane do kręgów intelektualnych: przedstawicieli wolnych zawodów, naukowców i środowisk akademickich. Chodzi o spotkanie między wiarą, rozumem i nauką, w dążeniu do omówienia i przedyskutowania wiarygodności, oryginalnej apologetyki, pomagającej w stworzeniu takich postaw, aby Ewangelia była słuchana przez wszystkich. Jeśli pewne dziedziny nauki i kategorie myślenia są przyjęte do głoszenia orędzia, to stają się one narzędziami ewangelizacji; to woda przemieniona w wino” (n. 132). W artykule rozwija się pojęcie „oryginalnej apologetyki”, jako wiarygodnej i etycznej interakcji pomiędzy wiarą, rozumem i naukami szczegółowymi. Te nauki uczą nas, że świat jest racjonalny, aczkolwiek jednocześnie one same pozostają tylko na poziomie zwykłej użyteczności ludzkiej. Rozum filozoficzny z kolei prowadzi nas do nowego horyzontu, który otwiera się poza rzeczywistością pięciu zmysłów. Teologia wreszcie pozwala nam zaakceptować i zrozumieć Objawienie Boże w Jezusie Chrystusie.