Wokół początku i końca ludzkiego życia. Refleksja nad stosunkiem Polaków do wybranych kwestii bioetycznych z zakresu nauczania Kościoła katolickiego w świetle badań opinii społecznej - Gębka, Mikołaj (Teologia i Moralność, 2021)
W artykule został zaprezentowany zarejestrowany na przestrzeni lat stosunek Polaków do czterech wybranych problemów bioetycznych (aborcja, in vitro, antykoncepcja, eutanazja), na które w swoim nauczaniu szczególną uwagę zwraca Kościół katolicki, a które związane są z początkiem lub końcem życia ludzkiego. W pierwszej kolejności został zaprezentowany stosunek do wspomnianych kwestii ogółu respondentów, a następnie respondentów deklarujących regularne praktyki religijne. Analiza opinii tych ostatnich każe postawić pytanie o skuteczność przekazu nauczania Kościoła odnośnie do wspomnianych kwestii bioetycznych.