Rodzina miejscem afirmacji życia i spełnienia człowieka w świetle nauczania Papieża Jana Pawła II - Ozorowski, Mieczysław (Teologia i Moralność, 2021)
Dwadzieścia pięć lat po encyklice Jana Pawła II Evangelium vitae stoimy nadal przed poważnymi wyzwaniami związanymi z afirmacją ludzkiego życia. Rodzina jest naturalnym miejscem, gdzie życie się zaczyna, rozwija i kończy. Jest ona naturalnym „sanktuarium życia”. Kościół w tradycyjny sposób przypomina o szacunku do ludzkiego życia, które jest największym darem Bożym. Współcześni papieże upominają się w swoim nauczaniu o ochronę życia od poczęcia do naturalnej śmierci. Kościół zachęca do pracy wychowawczej, która pozwala stawać się coraz bardziej człowiekiem, zachować szacunek do życia i nawiązywać prawidłowe relacje międzyosobowe. Najpiękniejszym wymiarem afirmacji życia jest modlitwa dziękczynna.