Komisje etyczne i ich zadania w świetle Nowej Karty Pracowników Służby Zdrowia - Smykowski, Krzysztof (Teologia i Moralność, 2021)
Współczesny rozwój medycyny przyniósł szereg nieznanych wcześniej dylematów etycznych. Jednym z miejsc ich rozwiązywania są komisje etyczne. Celem niniejszego artykułu jest przeanalizowanie zadań, jakie stawia przed nimi nauczanie Kościoła zawarte w Nowej Karcie Pracowników Służby Zdrowia wydanej przez Papieską Radę ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia w 2016 r. Przedstawiona została działalność komisji do spraw badań klinicznych, komisji do spraw eksperymentów terapeutycznych oraz komisji do spraw etyki klinicznej.