Ukostiumowienie płci i dekonstrukcja kostiumujako znaku tożsamości płciowej. Refleksja humanisty, pedagoga kultury fizycznej - Pawłucki, Andrzej (Teologia i Moralność, 2021)
Ideologiagenderiqueer dekonstruujepojęcieczłowieka. Kostium, który konserwuje znakową prawdę o człowieczej męskości i kobiecości, a w konsekwencji – o upłciowieniu ku prokreacyjności jako zasadzie konstytuowania wspólnoty życia – zostajezanegowany (gender) albo zastąpiony kreacją symbolizującą bezpłciową seksualność (queer). Obie postaci gender i queer zatracają, z dwóch różnych powodów, możność prokreacyjną: gender przez pozostawanie w związku homopłciowym, a queer – apłciowym i dowolnie seksualnym. Upodabnia je niemożność prokreacyjna, a w konsekwencji odrealnienie rodzicielskie. Tymczasem prawo życia zakłada prokreacyjność, a tym samym ojcostwo mężczyzny i macierzyństwo kobiety. Życie jako życie ustaje, kiedy warunek rodzicielstwa nie może być spełniony. W eseju źródłem tych twierdzeń jest prawo naturalne (iusnaturalis), będące uniwersalną przesłanką osądzania czynów obydwu postaci ponowoczesności jako sprzeniewierzających się idei życia.